Smart styrning av uppvärmningen sparar pengar och effektiviserar i Loimaa församling
I Loimaa tog man ett steg närmare en koldioxidneutral församling när deras fyra kyrkor, tre servicebyggnader samt ett församlingshus kopplades till OptiWattis smarta styrning av uppvärmning.
– Då flera församlingar blivit en har vi en samfällighet som består av pusselbitar vars lokaler ligger inom ett brett område. Det bli lätt en 10 mils resa när man gör en runda till de olika fastigheter mellan anläggningarna, berättar Ari Lindell som jobbar inom fastighetsservice på Loimaa församling.
Fjärrstyrning sparar oss från upprepade långa körsträckor
Nyttjandegraden i kyrkorna är förhållandevis låg. De används bara då och då, och därför är det inte lönsamt att alltid ha samma temperatur i lokalerna. Förut var kyrkvaktmästaren tvungen att göra en eller till och med två resor för att först sätta på värmen och sedan stänga av det efteråt.
Med OptiWatti får vi en mycket mer effektiv verksamhet; vi sparar på både arbetstid och energiförbrukning och får dessutom en lätthanterlig administration. Utöver det sparar vi en stor del på onödig bilkörning tack vare fjärrstyrningen och det i sin tur drar ner på koldioxidutsläppen, summerar Lindell och fortsätter: Nu kan vi när som helst kontrollera temperaturen i olika lokaler på våra spridda anläggningar via datorn eller mobilen. Allt detta sker på fastighets- och rumsnivån och i realtid.
Temperaturen justeras enligt användningsbehov
I Loimaa församling turas man om mellan de olika kyrkorna för gudstjänst, dop, vigslar mm. I varje kyrka har man aktiviteter veckovis samt varannan helg. Verksamheten har annars också försökts effektiviseras. Till exempel när man tränar orgel så finns det ingen anledning att värma upp hela kyrkan som inte används för annat just den veckan utan man planerar istället träningen enligt vilken kyrka som redan är uppvärmd.
För tillfället har man 18 grader som normaltemperatur i kyrkorna och som sparprofil 12–13 grader. Kantorerna säger tacksamt att på detta sätt håller man orgeln i bra skick. När temperaturen sänks till sparprofilens temperatur, höjs den relativa fuktigheten till precis lagom nivå med tanke på orgeln. Nu behöver man inte längre hålla på att justera med fukten till orgeln, vilket brukar vara en uppgift som tar mycket tid i kyrkorna.
För församlingens servicefastigheter är både arbetstider och uppvärmningsbehov regelbundna. Fastigheterna används av dem som arbetar på kyrkogården på vardagar mellan kl. 08-16, och då är temperaturen på 18,5 grader. Temperaturen räcker bra till omklädningsrum samt toalett och badrum, och till exempel trädgårdsmästaren sitter vid datorn på kontorsdelen bara då och då. Under natten och på helgerna fungerar det bra med en temperatur på 14 grader. Torkrummet hålls varmare lite längre efter arbetsdagens slut på grund av eventuella fuktiga arbetskläder som förvaras i rummet.
Kyrkan som sparar energi tar steg mor hållbar utveckling
I församlingar i hela landet satsar man nu målmedvetet med ökad hållbarhet. Utöver kyrkans kärnuppgift med att ta hand om hela skapelsen så påverkar även den evangelisk-luterska kyrkans nya klimatstrategi där man har som mål att bli koldioxidneutrala till år 2030.
Kyrkan har även sitt eget miljösystem, Kyrkans miljödiplom, som uppmanar församlingar till handlingar som främjar hållbar utveckling. OptiWattis energieffektiviserande lösning passar utmärkt in i detta projekt. Det smarta styrsystemet ska även installeras i fler fastigheter inom församlingen.
Ari Lindell berömmer OptiWatti-styrningens enkelhet. Som ny användare var det lätt och snabbt att ta systemet i bruk. I finjusteringen finns det säkert saker som fortfarande kan optimeras och följas upp då styrningen togs i bruk först under våren 2019.
– Jag ser fram emot att få se hur OptiWatti lär sig de olika fastigheter och deras enskilda rums reaktioner på uppvärmningen. När jag bara tittar på kilowattimmar så märker jag redan nu en stor skillnad mellan före och efter OptiWatti. Jag har även pratat om OptiWatti med bekanta som jobbar i närliggande församlingar och intresset har varit stort, konstaterar Ari Lindell.