Det modulära vandrarhemmet sparar stora pengar

Senhöstens morgon är mörk och luften är bitande kall efter nattens kyla, men inomhus är det varmt och behagligt. När man vaknar kan man sätta ner de bara fötterna direkt på golvet. Den behagliga temperaturen på 21 grader är enligt Juuso Mäenpää, projektledare vid Forenom, en av de saker som får den tillfälliga bostaden att kännas som ett hem. Styrningen av värmen måste vara smart i den stora fastigheten.

Forenoms modulära vandrarhem i Borgå ligger 6 km från stadens centrum och 14 km från Sköldviks industriområde. Vandrarhemmet erbjuder logi för upp till 180 personer i moduler. Många av gästerna arbetar med industriprojekt och kan bo i det modulära vandrarhemmet i allt från några dagar eller veckor till flera månader.

Forenom är specialiserade på flyttklara möblerade bostäder för personer som arbetar tillfälligt i en annan stad. De är ledande inom sin bransch i Norden och har fler än 6 500 möblerade bostäder, lägenhetshotell och vandrarhem. Forenom var medvetna om att den stora kapaciteten innebar en möjlighet att göra stora besparingar i energiförbrukningen.

Allt började med några experiment

Det modulära vandrarhemmet i Borgå har direktverkande eluppvärmning med värmeelement. Bokningsläget är mycket varierande och Forenom kom fram till att de slösade mycket värme. Innan de skaffade OptiWatti utförde Juuso Mäenpää några intressanta experiment i början av 2018.

– Vi lyckades sänka förbrukningen rätt mycket genom att justera elementen manuellt, men det var ansträngande. Jag satte alltid elementen på underhållsvärme för hand i de tomma rummen. Därifrån utvecklades tanken på att effektivisera arbetet och fjärrstyra uppvärmningen på ett smart sätt.

Företaget bestämde sig för att använda OptiWatti för att styra elförbrukningen före nästa uppvärmningsperiod som började i slutet av september 2018. Oktober var den första hela månaden som kunde jämföras med föregående år. Resultaten visar att uppvärmningskostnaderna sjönk med 45 % redan den första månaden. Beaktar man temperaturskillnaderna mellan åren sparade man 31 %.

– Elförbrukningen har sjunkit enormt mycket, liksom koldioxidutsläppen. Vi följer besparingarna hela tiden, men resultaten har hittills varit mycket lovande, säger Juuso Mäenpää glatt.

Juuso Mäenpää, projektledare vid Forenom

Kalenderstyrning sparar el, minskar det ekologiska fotavtrycket och sparar arbete

Installationen av OptiWatti i Forenoms modulära vandrarhem i Borgå gick smidigt från början till slut. Resultatet är ett extremt välfungerande system som sparar el och minskar vandrarhemmets ekologiska fotavtryck. Forenom kombinerar enkelheten hos hotelltjänster med komforten och friheten hos en bostad och värdesätter själv samma saker i tekniska lösningar. OptiWatti erbjuder en modern, smidig tjänst, vilket är precis vad Forenom erbjuder sina kunder.

Det viktiga med systemet är enligt Juuso Mäenpää att allt nu sker automatiskt, vilket sparar enormt mycket arbete. OptiWatti skräddarsydde en unik lösning åt Forenom, där systemet värmer upp rummen baserat på bokningsläget. När ett rum bokas höjs temperaturen i det automatiskt från underhållstemperaturen 15 grader till 21 grader i precis rätt tid.

Datan som samlas in och larmgränserna är också viktiga. OptiWatti ser till att temperaturen inte sjunker för lågt – om en gäst t.ex. har stängt av elementet av misstag skickas ett larm.

Lätt att använda – lätt att rekommendera

– OptiWatti är mycket lätt att använda, berättar Juuso Mäenpää. Förutom jag själv använder även den ansvariga för den operativa verksamheten i området det. Man behöver egentligen inte ens använda systemet eftersom allt är automatiserat. OptiWatti sköter sig själv, men jag följer det då och då via appen i min mobil.

– Jag har redan rekommenderat OptiWatti till mina kollegor och rekommenderar det varmt till alla som använder eluppvärmning – såväl småhus som stora fastigheter. Jag ger OptiWatti högsta betyg.

Forenom

Forenom grundades 2000 och är nordisk marknadsledare av boendelösningar för företag. Forenoms utbud omfattar mer än 6 500 möblerade lägenheter, lägenhetshotell och vandrarhemslägenheter i olika delar av Norden. Forenom tar varje år emot över 100 000 resenärer och har 25 lokala kontor i Finland, Sverige, Norge och Danmark. Forenom har över 450 anställda och siktar på att bli norra Europas starkaste boendeleverantör för företag.

Objekt

Ett modulärt vandrarhem som består av bostadsmoduler, inklusive 90 övernattningsmoduler och 30 moduler för annan verksamhet med bl.a. kök, toalett och dusch.

Uppvärmningslösning:

Direktverkande el

Elförbrukning:

OptiWatti styr uppvärmningen av 110 rum. Den sammanlagda årliga elförbrukningen är ca 500 000 kWh, varav uppvärmningen står för ca 80 %. Den första hela månaden i jämförelsen: förbrukningen i oktober 2017 uppgick till 50 000 kWh. Förbrukningen i oktober 2018 uppgick till 29 000 kWh, dvs. 21 000 kWh lägre.

OptiWatti togs i bruk:

I slutet av oktober 2018

Vill du veta mer om OptiWatti?

ELLER RING

+46 (0) 760 853 228

Vill du veta mer?

Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!

(Stjärnmarkerade fält * är obligtoriska)