Hur sker besparingen?

Uppvärmning kostar

Uppvärmningen står för i genomsnitt 50 % av elförbrukningen i en eluppvärmd fastighet. Det är den absolut största enskilda energislukaren och erbjuder därmed de största besparingsmöjligheterna. Uppvärmningen av tappvatten slukar omkring 20 % av energin och det övriga hemmet 30 %. Siffrorna är genomsnittliga och kan skilja sig stort åt mellan olika byggnader.

En tumregel är att uppvärmningskostnaderna minskar med 5 % om man sänker temperaturen med en grad. Man sparar mycket mer om man justerar temperaturen i olika rum separat och dessutom tar hänsyn till hur rummen används under veckans olika dagar och tider på dygnet. Då talar man om rumsspecifik optimering av uppvärmningen och kan sänka uppvärmningskostnaderna med upp till 40 %.

Optimera uppvärmningen i varje rum

Många hus har flera olika uppvärmningsanordningar som är krångliga att justera. Därför gör man det inte så ofta, vilket leder till att många rum värms upp onödigt mycket och förbrukar onödigt mycket energi. Det är sällan man sänker temperaturen t.ex. i ett kontor över natten när det inte används eller i ett vardagsrum över natten.

Vad är då lämpliga temperaturer i olika rum under dygnets olika timmar? 21 grader upplevs ofta som den mest behagliga temperaturen. Då kan man sänka den till t.ex. 18 grader när man inte använder rummet. Bilden nedan visar hur man kan ha olika temperaturer i olika rum i ett hus.

För att temperaturen inte ska sjunka så lågt att det blir kallt måste det vara lätt att höja den till en behaglig nivå igen. OptiWatti börjar höja temperaturen i varje rum i god tid så att önskad temperatur nås i önskad tid.

Rummens värmeegenskaper skiljer sig stort. Det beror på flera olika saker, som bl.a. antalet ytterväggar, storleken på fönstren och vilket väderstreck de vetter åt, uppvärmningsanordningarnas effekt och antalet övriga värmekällor. OptiWatti lär sig hur varje rum reagerar på temperaturändringar vid olika utomhustemperaturer och kombinerar det med den önskade temperaturen samt väderprognosen. Om man har timpris på elen så anpassar OptiWatti uppvärmningen till det aktuella elpriset. Denna förutspående funktion gör det möjligt för OptiWatti att sänka temperaturerna utan att påverka komforten.

Exempel på bästa optimering av temperaturer

Exempel på optimering av temperaturer som sparar pengar:

  • Sänk temperaturerna i rummen över natten.
  • Sänk temperaturerna under skol- och arbetsdagar.
  • Aktivera en besparingsprofil för hela fastigheten under semestern.
  • Slå på golvvärmen tidigt på morgonen istället för att låta den stå på hela natten.
  • Undvik för höga temperaturer med hjälp av temperaturgivare som mäter rummets temperatur på rätt plats.
  • Trygga optimal värmefördelning med hjälp av en luftvärmepump och andra värmekällor.
  • Förhindra att andra värmekällor värmer upp rummet samtidigt som luftvärmepumpen kyler ner det.
  • Styr uppvärmningen till de timmar då elpriset är som lägst vid användning av spotel.

Utnyttja elpriset och börselen till din fördel

Elpriset består av tre delar: försäljning av elenergi, elöverföringsavgift och skatter. Fördelningen mellan dessa varierar mellan olika elbolag.

Följande är en vanlig fördelning:

Energi 37 %

Överföring 29 %

Skatter 34 %

Källa: Energimyndigheten

OptiWatti minskar den totala summan av elöverföringen, elenergin och skatterna. Börselen optimeras automatiskt.

Konkurrensutsätta elbolag

Genom att konkurrensutsätta ditt elavtal påverkar du bara priset på elenergi – du kan inte byta elöverföringsbolag och beskattningen fastställs av riksdagen.

Däremot är det en god idé att konkurrensutsätta elavtalet då och då eftersom energipriset varierar mellan olika bolag. Ta gärna hjälp av Energimyndighetens jämförelsetjänst.

Om du vill minimera alla delar av elräkningen är det enda alternativet att optimera hela förbrukningen. Då minskar du antalet kilowattimmar och därmed även överföringsavgifterna och skatterna.

OptiWatti påverkar alltså alla delar av elräkningen: försäljningen, överföringen och skatterna.

Alla elavtal kan optimeras

OptiWatti påverkar både elavtal med fast pris och avtal med timpris. Om du byter till t.ex. börsel lägger du bara in informationen i OptiWattis inställningar, så tar det hänsyn till ditt nya avtal när det optimerar uppvärmningen.

Om du använder börsel med timpris erbjuder OptiWatti ytterligare fördelar: det följer prisvariationerna på Nord Pool-börsen och styr alltid uppvärmningen till de timmar då elpriset är som lägst – utan att tumma på boendekomforten. OptiWatti fungerar alltså som din personliga börprisvakt!

Vill du veta mer?

Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!

(Stjärnmarkerade fält * är obligtoriska)