Energieffektivitet uppe på fjällen

Det blåser på toppen av fjället men utsikten får en att tappa andan. Ruka Peak, som ligger 430 meter ovanför havsnivån och precis intill ett naturreservat, öppnar upp en oerhörd vacker vy mot orörd natur. OptiWatti öppnade i sin tur företagare Hannu Kuusiniemis ögon för något han hade svårt att ta tag i tidigare – energieffektivisering.

– Jag är glad att jag beslutade att köpa in systemet. Tack vare kontrollen som OptiWatti ger oss vet vi nu exakt vilka delar av fastigheten som drar mycket el. Det hjälper oss att göra förbättringar som får ner förbrukningen.

Underlättar styrning och optimering av vattenbaserad uppvärmning

OptiWatti har breddat sin produkt till att fungera även med vattenbaserad uppvärmning tack vare önskemål från kunder och lyckade pilotinstallationer: Ruka Peak boutique-hotell var ett av de första objekten där det nya systemet togs i bruk i januari 2018.

OptiWatti, som började som ett smart styrsystem för direktverkande el, fungerar nu även i objekt där det finns vattenbaserad uppvärmning, och erfarenheterna från kunderna efter första årets uppföljningsperiod är utmärkta. Styrning och optimering av vattenbaserad uppvärmning är designat för företag, offentlig verksamhet samt föreningar. Systemet underlättar ch effektiviserar framför allt stora fastigheters uppvärmning.

– På Ruka Peak följer vi nu upp energiförbrukningen per rum. Tack vare OptiWatti har vi redan hittat fler ställen med spillvärme. En av dem var den inglasade takterrassen som ligger på översta våningen och har golvvärme. I uppföljningen kunde man se hur otroligt mycket el som gick till utrymmet som är utrustat med stora glaspartier, berättar Hannu Kuusiniemi.

– Vi fick bekräftat att det var dags att byta till moderna värmeglas till terrassen. Och för att få mer värme till terrassen tog vi även in en öppen spis som gör det ännu mysigare och trevligare. Nu utreder vi anledningar till den höga elförbrukningen i utsiktsbaren samt utrymmets och innertakets eventuella renoveringsbehov. Dessa förbrukningsobjekt hade vi ingen data på innan vi började använda OptiWatti.

Med en förtrollande utsikt glömmer man stänga dörren och värme går till spillo

Uppföljning per rum behövs även i hotellrummen. Fjällhotellets kunder spenderar dagen ute på olika aktiviteter och kommer tillbaka till rummen först på kvällen. Gästerna brukar ofta ta sig ut på balkongen redan på morgonen för att njuta av den fina utsikten och ta bilder.

– Varje enskilt rum hos oss har en balkong. Nu har vi upptäckt hur ofta kunden glömmer att stänga balkongdörren ordentligt. En dörr som inte stängts igen spiller mycket energi vid minusgrader och drar såklart även ner på komforten. Tack vare övervakningen ser vi nu snabbt om temperaturen i något rum sjunker snabbt till alarmerande nivå och då kan vi gå stänga dörren.

Inget år är sig likt i elförbrukningen

Två föregående år har inte varit lika i Ruka Peak när det kommer till aktiviteter, användningsgrad eller elförbrukning. I år har det dagligen använts nya lokaler i restaurangen som tidigare gått på halvvärme. Samtidigt har ny elektrisk utrustning tagits i bruk och lokalerna har använts i högre grad.

Till exempel användes restaurangen och baren på övervåningen tidigare endast på beställning och nu används lokalen varje dag. Gamla gasspisar har bytts ut till elspisar i båda restauranger. Samtidigt har Ruka Peak förlängt sina öppettider från 9 månader till 10 månader tack vare sina nya tjänster som erbjuds som paketlösningar.

OptiWatti håller koll på innetemperatur och förutser uppvärmningsbehovet

– Det bästa med OptiWatti enligt mig är att systemet ger oss möjlighet att följa upp temperaturer från var och när som helst. Det är lönsamt och väldigt intressant. Jag har upptäckt bland annat hur fint systemet tar hänsyn till vädret och dess påverkan på uppvärmningen och att det använder datan för att förutse uppvärmningsbehovet.

– Trots att vi har expanderat våra lokaler uppe på fjällen och ovanpå byggnaden, börjat använda fjälltoppens restauranglokaler varje dag samt gjort vårt tjänsteutbud mer mångsidigt, har vi tack vare OptiWatti lyckats hålla elförbrukningen kvar på samma nivå. Jag ger OptiWatti högsta betyg och kan verkligen rekommendera systemet, säger Hannu Kuusiniemi.

– Självklart skaffade vi OptiWatti även till vårt hem efter erfarenheten på Ruka Peak.

Läs mer om Ruka Peak Boutique Hotell & Restaurang.

Anläggningen

Hotell/restaurang i tre våningar, där det finns bl. a. 2 restauranger, en bar, inglasad takterrass, vinkällare, bastuavdelning, master lounge samt 8 hotellrum med balkong. Fastighetens area 744 kvm, varav restaurangen och baren på övervåningen har 45 kvm.

Uppvärmningssätt:

Vattenburen golvvärme

Elförbrukning:

Besparing i uppvärmningskostnader för perioden september 2018 – april 2019 var 12 % jämfört med samma tidsperiod föregående år. I jämförelsen har man tagit hänsyn till ändrat uppvärmningsbehov som beror på skillnader i utetemperatur. OBS! I besparingskalkylen togs det ingen hänsyn till ändringar i användningsgrad eller förlängd säsong.

OptiWatti tagits i bruk:

I januari 2018

Vill du veta mer om OptiWatti?

ELLER RING

+46 (0) 760 853 228

Vill du veta mer?

Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!

(Stjärnmarkerade fält * är obligtoriska)