Flytande stugor på Räfsö i Björneborg

De flytande stugorna på Räfsö ligger i ett maritimt landskap i Björneborg. Stugorna Kapteeni och Kalastaja används året om och tillhör Yyteri Sun Oy.

I april 2017 installerade ägarna Yyteri Sun Oy OptiWatti i stugorna och sommaren 2018 anslöt de OptiWatti till bokningssystemet Sportum.

Vi talade med Yyteri Sun Oy:s vd Ekku Lehtonen om hans erfarenheter:

Vilka problem löste ni med OptiWatti?

Det absolut främsta skälet till att vi skaffade OptiWatti var att vi ville fjärrstyra uppvärmningen. Det går åt mycket el i stugorna och vi ville minska den onödiga uppvärmningen.

Vi är cirka 30 kilometer från stugorna på Räfsö. Förr fick vi åka dit för att justera temperaturerna. Det var oerhört krångligt att justera elementen och termostaterna separat dagen innan gästerna skulle komma. Eftersom stugorna ligger så långt borta hände det lätt att man lämnade värmen på för högt.

Vi ville även ansluta temperaturstyrningen till stugornas bokningssystem. Uppvärmningen är nu automatiserad och slår på och av baserat på bokningsläget.

Vilka andra förbättringar har ni upptäckt om ni jämför med hur det var innan OptiWatti?

Det är väldigt bra att uppvärmningen nu fungerar automatiskt baserat på bokningssystemet och det underlättar det dagliga arbetet i receptionen. Vi slipper den mänskliga faktorn eftersom vi inte länge behöver tänka på att justera temperaturerna. Det blir också lättare för receptionspersonalen att sköta flera objekt.

Förutom att fjärrstyra temperaturerna är vi också glada över att kunna följa temperaturerna på håll och se om det uppstår problem i något rum. Under vissa perioder vistas ingen i stugorna och vid t.ex. mycket kalla perioder är det lätt att se att allt är som det ska. Vi är också väldigt nöjda med larmen.

När stugorna används har varje rum en jämn temperatur på 22 grader. När de är tomma sänks temperaturerna automatiskt till besparingsprofilen. Nu kan vi se till att det inte blir för varmt, vilket fungerar jättebra!

Har OptiWatti medfört några besparingar?

Nu när vi fjärrstyr uppvärmningen har vi förutom pengar även sparat in på arbetstid. Ekonomiskt sett skulle jag säga att skillnaden är stor jämfört med tidigare år, trots att stugorna användes mer i vintras och därmed förbrukade mer el.

Stödjer OptiWatti den hållbara utvecklingen i ert företag?

Vi lever mitt i naturen, i skogen, och miljön är naturligtvis viktig för oss. Vi har diskuterat konkreta åtgärder och vill minska energiförbrukningen och därmed även vårt ekologiska fotavtryck.

Alla våra objekt har direktverkande eluppvärmning och använder därför en hel del energi. OptiWatti är den enklaste och lättaste lösningen som vi hittat för att förbättra vår energieffektivitet.

Skulle ni rekommendera OptiWatti till andra hotellföretag?

Absolut. Systemet är otroligt smart. Vi förmedlar också ett trettiotal andra hyresstugor i Ytteröområdet. På vintern justeras temperaturen för hand i dessa stugor, vilket kräver mycket arbete. Vi planerar att uppmana stugägarna att skaffa OptiWatti. På så sätt skulle vi kunna följa alla objekt i receptionen. Dessutom skulle det sänka elkostnaderna för stugägarna eftersom de inte längre skulle värma upp stugorna i onödan.

Yyteri Sun Oy

Titta närmare på de flytande stugorna och på stugorna i semesteranläggningen Yyteri Beach

Objekt

Flytande stugorna på Räfsö

Byggdes 2008, båda hyrs ut året om.
Kapteeni: Två våningar, boendeyta 95 m²
Kalastaja: Boendeyta 52 m²

Uppvärmningslösning:

Direktverkande el

OptiWatti togs i bruk:

I april 2017

Vill du veta mer om OptiWatti?

ELLER RING

+46 (0) 760 853 228

Vill du veta mer?

Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!

(Stjärnmarkerade fält * är obligtoriska)