Kostnaderna under kontroll i det värmeslukande timmerhuset

I detta timmerhus har man försökt minska energislöseriet på alla möjliga sätt. Uppvärmningen av hemmet slukade mycket mer energi än normalt. Det hjälpte inte ens att ha två öppna spisar och två luftvärmepumpar. Åtminstone inte tills man lade över styrningen av luftvärmepumparna och den övriga uppvärmningen på OptiWatti.

Professor Tapio Lampinen kom fram till att uppvärmningen behövde skötas på ett smartare sätt. Det var enda sättet att minska på den onödiga förbrukningen. På en mässa upptäckte de sedan en av vår tids smartaste lösningar för eluppvärmning, och resten är ekonomisk historia.

Före OptiWatti förbrukade de totalt cirka 30 000 kWh. Under det första året sjönk förbrukningen till 21 000 kWh. Det är en anmärkningsvärd minskning, speciellt med tanke på att den kalla vintern ökade behovet av uppvärmning. Lampinen anser att besparingen främst beror på OptiWatti.

Besparingen på 9 000 kWh i den årliga elförbrukningen och den lättanvända appen som kan användas i mobilen, surfplattan eller datorn ger snabbt en helt annan boendekomfort och livskvalitet.

– Det främsta skälet till att vi skaffade OptiWatti var att vi ville minska uppvärmningskostnaderna, men det var kul att höra systemet även minskar belastningen på miljön, berättar Lampinen.

Hur uppstod då besparingen?

Tapio Lampinen är pensionerad och tillbringar mest tid i köket och vardagsrummet på övervåningen i tvåvåningsvillan. En del rum, som t.ex. gästrummet, används oftast inte till vardags. Sovrummet vistas man bara i på nätterna och i gillestugan på nedervåningen tittar man på tv på kvällarna. Systemet använder rumsspecifika profiler som baseras på när ett visst rum bör hållas varmt. När man inte vistas i rummet kan temperaturen vara lägre.

När man är borta längre perioder och vid resor ställer man enkelt in hela uppvärmningen på Borta-profilen med mobilen och när man kommer hem igen ställer man in Hemma-profilen igen. På så sätt slutar man elda för kråkorna.

Tapio Lampinen rekommenderar OptiWatti till alla som har direktverkande eluppvärmning hemma eller i stugan.

– Det är dumt att inte använda OptiWatti, betonar han.

– Kontakta OptiWatti och be om en offert. Deras service är också fantastisk. Jag har alltid fått hjälp och råd mycket snabbt.

Objektinformation

160 m2 stort tvåvånings timmerhus från 1999. Luftvärmepumpar på båda våningar.

Boende:

Pensionerade Tapio Lampinen och hans fru.

Uppvärmningslösning:

Elementen, golvvärmen och luftvärmepumparna i husets tio rum styrs helt med OptiWatti. Familjen har ett börselavtal.

Årlig elförbrukning:

Husets årliga elförbrukning uppgick till 30 000 kWh. Efter att OptiWatti installerades sjönk den årliga förbrukningen med 9 000 kWh till 21 000 kWh. I pengar är det en besparing på mer än 900 euro om året.

OptiWatti togs i bruk:

I mars 2017

Vill du veta mer om OptiWatti?

ELLER RING

+46 (0) 760 853 228

Vill du veta mer?

Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!

(Stjärnmarkerade fält * är obligtoriska)