OptiWatti halverade radhusets uppvärmningskostnader

Mikko Pennanen från Vanda är en passionerad optimeringsmänniska som njuter när han lyckas spara pengar genom att skära ner på onödig förbrukning – utan att tumma på livskvaliteten. Mikko är en man i sina bästa år som arbetar i ett växande startup-företag och tränar cheerleaders på internationell nivå. Han har full koll både på tävlingsbanan och hemmet.

– Med OptiWattis styrbara eluppvärmning känner man att man har full kontroll över saker och ting. Förbrukningen är enkel att styra med mobilen och appen visar också uppvärmningskostnaderna.

Mikko är en upptagen familjefar som gärna lägger tid på att skaffa information och jämföra olika lösningar innan han bestämmer sig för vad han ska köpa. Det gjorde han även när familjen skulle byta bostad och kartlade den smartaste lösningen för att spara energi i ett eluppvärmt radhus med tre rum och kök. Han hittade OptiWatti genom att googla och insåg att det var det absolut bästa alternativet efter att ha läst på ordentligt. OptiWatti installerades i det nya hemmet redan fyra månader efter flytten. Installationen krävde inte ett enda tillstånd eller anmälan, eftersom OptiWatti inte påverkar husbolagets fasad till skillnad mot t.ex. en luftvärmepump.

Vanliga termostater kan inte optimera styrningen av hemmets uppvärmning. Familjen Pennanen har upptäckt att de inte bara sparar pengar, utan även påverkar sömnkvaliteten genom att tidsinställa uppvärmningen. Sovrummet är inställt på 21,5 grader när de går och lägger sig kl. 21–24 och när de vaknar kl. 6–9. På natten är 19 grader en idealisk rumstemperatur för dem.

Under hela arbetsdagen och i början av kvällen kan det vara 16 grader i sovrummet när ingen vistas där. Kvällarna tillbringar familjen i regel i köket och vardagsrummet på nedervåningen. Temperaturerna i sonens rum är inställda på något andra tider än i föräldrarnas sovrum, eftersom han lägger sig redan vid 19-tiden. På nedervåningen är det en behaglig temperatur när familjen är hemma.

OptiWatti styr automatiskt uppvärmningen av tappvattnet till de timmar då elpriset är som lägst. Mikko Pennanen använder även funktionen som gör att de kan sänka alla temperaturer i hemmet med ett enda kommando när de är på resa. Om de inte kommer ihåg att göra det mitt i alla reseförberedelser kan de göra det på distans.

Smarta, självlärande OptiWatti sparar pengar på två sätt: genom att minska den totala förbrukningen och genom att styra förbrukningen till de timmar då elpriset är som lägst.

Genom att rationalisera uppvärmningen på ett enkelt sätt lyckades familjen sänka uppvärmningskostnaderna med ungefär hälften redan det första året. I ett 77 m2 stort radhus med tre rum och kök är 500–700 euro/år en stor besparing. De föregående ägarna spenderade 1 200–1 400 euro på uppvärmning, medan familjen Pennanen bara spenderar 700 euro.

Mikko Pennanen tycker att OptiWatti är idiotsäkert. ”Man behöver inte vara rädd för att använda appen. Installatören visar hur den fungerar och man kommer igång med en gång. Det går inte att göra fel. Jag var så ivrig att jag blev beroende med en gång. Jag rekommenderar OptiWatti till alla och ger det full poäng: fem av fem möjliga”, konstaterar Pennanen.

Objekt

Tvåvånings radhus från 2003 med tre rum och kök samt bastu, boendeyta 77 m2

Boende:

Mikko Pennanen, hans fru och 1-åriga sonen Oliver

Uppvärmningslösning:

Direktverkande el: värmeelement, golvvärme i hallen och i badrummen. Ett börselavtal tecknades i samband med att OptiWatti installerades.

Årlig elförbrukning:

De föregående ägarna spenderade 1 200–1 400 euro per år på uppvärmning. Efter att OptiWatti installerades kostar uppvärmningen ca 700 euro, vilket är en årlig besparing på upp till 700 euro, dvs. 50 %. Radhuslägenhetens elförbrukning under drygt tio månader mellan 1 januari och 11 oktober 2018 uppgick till 4 200 kWh, eller 370 euro.

OptiWatti togs i bruk:

I april 2017

Vill du veta mer om OptiWatti?

ELLER RING

+46 (0) 760 853 228

Vill du veta mer?

Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!

(Stjärnmarkerade fält * är obligtoriska)