Semesterbyn Tundrea i Kilpisjärvi

Elen utgör vanligen den största utgiftsposten för en semesterby och merparten går till uppvärmning. I t.ex. Kilpisjärvi betalar OptiWatti sig på mindre än två år.

OptiWatti installerades i de omkring 30 stugorna i semesterbyn Tundrea i Kilpisjärvi. En avhandling som gjordes om investeringen visade att systemet betalar sig på cirka två år.

”Vi förbrukade ungefär 1 GWh el om året, varav en stor del gick till husvagnsområdet i anslutning till semesterbyn, där husvagnarna tog sin drift- och uppvärmningsel från elstolpar. Elförbrukningen i fastigheterna var däremot något vi kunde påverka”, berättar Simo Vanhapiha, styrelseordförande för Kilpisjärven Loma Oy.

Han rekommenderar OptiWatti till alla semesterbyar, speciellt de med hög förbrukning. Att justera uppvärmningen baserat på användningen är ett naturligt sätt att spara. Fjärrstyrningen av uppvärmningen i framför allt stugorna i Tundrea erbjuder stora fördelar eftersom stugorna är separata byggnader och det skulle ta alltför lång tid att justera temperaturen för hand.

Förstklassig kundservice

I Kilpisjärvi hade man lite problem med tjänsten i början eftersom den trådlösa anslutningen krånglade. Basstationsnätet är glest i Lappland och de kraftiga höjdskillnaderna skapar lätt skuggområden. OptiWatti löste problemet genom att ersätta de svagaste anslutningarna med fast anslutning.

”Vi är oerhört glada över att samarbeta med ett företag som skickar ut sin representant för att lösa problemet på plats. OptiWatti verkar även ha nya lösningar för att komma till rätta med framtida problem och utöka funktionerna”, berättar Vanhapiha.

I Tundrea optimerar man även uppvärmningen av andra fastigheter. Automationen styr temperaturerna i bl.a. restaurangen, servicebyggnaden, strandbasturna och skidservicen.

Hotelltjänster på naturens villkor

Inom turistbranschen är energismarta lösningar även viktiga för goodwill. Dessutom kan man använda pengarna som man sparar till att förbättra servicen. I Tundrea bygger man bl.a. tre Kammi-stugor: mer avancerade versioner av Igloo-stugorna där man kan titta på stjärnhimlen och norrskenet.

Kilpisjärven Loma Oy (Tundrea)

Tundrea är en semesteranläggning med full service vid stranden av sjön Kilpisjärvi vid foten av fjället Saana ca 7 km från den svenska och norska gränsen. Tundrea Holiday Resort erbjuder trivsamma hotell-, stug- och restaurangtjänster året om. Läs mer om semesteranläggningen Tundrea

Objekt

Flertal stugor, skidservice, radhuslägenheter, service- och restaurangbyggnader och strandbastu

Uppvärmningslösning:

Direktverkande el

OptiWatti togs i bruk:

I april 2015

Vill du veta mer om OptiWatti?

ELLER RING

+46 (0) 760 853 228

Vill du veta mer?

Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!

(Stjärnmarkerade fält * är obligtoriska)