Förskola i Uleåborg

Tydlig dagsrytm på förskolan

På Mäntyrinne förskola i Uleåborg anpassar OptiWatti uppvärmningen efter användningen. Mätningen visar en minskning på 41% på förbrukning av uppvärmningsenergi.

Skolor och förskolor är fastigheter där dygnsanvändningen är tydligt avgränsad. Såvida man inte anordnar kvällsfestligheter som julfirande eller liknande vistas man i rummen efter en tydlig tidsrytm. På kvällarna och veckosluten kan man sänka värmen rejält utan att det stör någon. Vid tillfällen då byggnadernas användning skiljer från det normala kan man enkelt, via appen, temporärt ställa om värmekurvorna.

Mäntyrinnes förskola i Uleåborg har omkring 80 barn. Träbyggnaden är 750 m² stor och värms upp med direktverkande el. Förskolan byggdes 1992 och har inga andra värmekällor.

Fastighetsansvarig Juha Vattulainen berättar att OptiWatti installerades hösten 2017. Det primära målet var att testa en optimeringslösning av detta slag och lära sig mer om systemet.

Rejäla besparingar

”I Uleåborg har vi flera energibesparingsprojekt på gång, varav OptiWatti är ett. Vårt ekologiska fotavtryck är en viktig styrande faktor i vår verksamhet och något vi måste minska. Vi satsar på hälsosamma och säkra lokaler som även är energieffektiva”, säger Vattulainen.

Mäntyrinne förskola har haft en elförbrukning på ca 210–240 MWh om året.  Mätningarna visar att man nådde 41% besparing på förbrukning av uppvärmningsenergi.

I kalkylen har man tagit hänsyn till större behov av uppvärmning på grund av kallare vinter. Utan optimering skulle behovet för uppvärmning höjts med 15%. (Källa: Meteorologiska Institutet / graddagstalet för uppvärmning).

Fjärrstyrning sparar pengar

Fastighetsskötare Jari Kanniainen beskriver OptiWatti som en mycket praktisk lösning. De olika rummen värms upp separat via nätet, vilket gör att man inte behöver åka dit för att justera värmen. Det är även enkelt att göra ändringar ifall lokalerna ska användas vid andra tider.

Systemet är trådlöst, vilket underlättar både vid installation och användning. Dessutom slipper man risken att nyfikna småttingar börjar pilla på elementen.

BESTÄLL EN KOSTNADSFRI KARTLÄGGNING

Objekt:

Mäntyrinne förskola i Uleåborg

Uppvärmningslösning:

Direktverkande el

Elförbrukning:

Elförbrukning i Mäntyrinne är 210-240 MWh/år. För uppvärmningen blev besparingen 41 %.

OptiWatti togs i bruk:

Hösten 2017

Vill du veta mer om OptiWatti?

ELLER RING

+46 (0) 760 853 228

Vill du veta mer?

Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!

(Stjärnmarkerade fält * är obligtoriska)