test

Destination Finland: trenden är ekolyx i Norr

04/11/2019
Nyheter

Lyx mitt i den storslagna naturen är vad många turister önskar sig av en semester i fjällområden och nordliga breddgrader i dag. Bäst av allt är högklassig logi med alla bekvämligheter och en omgivning där man kan vistas i naturen samt beundra midnattssolen, stjärnhimlen eller norrskenet – kanske genom ett glastak liggande på sängen.

– 85 procent av våra kunder är utländska, berättar Marjo Määttä, som driver en stugby i Ruka och fortsätter:

– Världens renaste natur är en väsentlig del av semestern, och stugbyns miljövärden ska ligga i linje med det. Gästerna vill att stugorna har hotellstandard, men den ekologiska aspekten är också viktig.

Prisad stuguthyrare automatiserade uppvärmningen

Timmerstugorna i Määttäs familjeföretag Rukan Salonki Chalets och lägenheterna Villa Veskaranta med glastak, som blev klara i december 2018, uppfyller även den mest kräsna turistens önskemål. Rukan Salonki utsågs till Finlands bästa Ski Chalet för sjätte gången i rad i tävlingen World Ski Awards. Stugorna ligger vid en sjö i Kuusamos vackra landskap och erbjuder bred service med en upplevelserik, bekymmersfri semester i centrum.

Stuguthyraren själv slipper också olägenheter bekymmer. Määttäs stugor och lägenheter har det smarta värmestyrningssystemet OptiWatti, som ser till att uppvärmningen är energieffektiv.

– Vi installerade det smarta systemet i våra eluppvärmda stugor från 1990-talet och i våra nya timmerlägenheter från 2018 med vattenburen bergvärme. OptiWatti automatiserar uppvärmningen utifrån vår bokningskalender så att stugorna och lägenheterna värms upp till en behaglig temperatur lagom till att kunderna kommer, berättar Marjo Määttä.

Hennes liv underlättas speciellt av vetskapen att hon kan följa uppvärmningen på distans med telefon, dator eller surfplatta. Ett automatiskt larm om plötsliga ändringar i temperatur eller luftfuktighet finns inbyggt och har också visat sig vara viktigt.

– Det är inte alls ovanligt att en hyresgäst lämnar ett fönster öppet när de lämnar stugan. Om det är minusgrader ute sjunker inomhustemperaturen snabbt, och det är inte ovanligt att rören fryser i hyresstugorna, säger Marjo Määttä.

Lägre energianvändning skonar naturen

OptiWatti AB:s VD Ari Tolonen berättar att hållbara värden och energieffektivitet intresserar allt fler logiföretag, då uppvärmning slukar mycket energi i vårt klimat. Bokningsläget varierar i hyresstugorna och utanför säsongen står de ofta tomma. Då är det en god idé att sänka temperaturen med några grader.

– Genom att styra uppvärmningen smart med OptiWatti minskar man samtidigt fastighetens klimatavtryck och sänker sina kostnader. Systemet är anslutet till bokningskalendern och sköter det till och med automatiskt, vilket sparar tid åt uthyrarna. Sparad energi är den mest miljövänliga formen av energi, och med OptiWatti kan man sänka sina uppvärmningskostnader med upp till 40 procent, konstaterar Ari Tolonen.

Hållbarhet ger många födelar

För att kunna utnyttja naturen inom turism måste man ta hand om miljön. Hållbara värden i logitjänster utgör en stor konkurrensfördel för dagens turistföretag. Undersökningar visar att ansvarsfulla företag har nöjdare kunder och att företagets kvalitet upplevs som högre. Enligt en utredning från Booking.com väljer uppemot 70 procent av turisterna hellre ett resmål som stödjer hållbar utveckling, om ett sådant finns.

Mer information:

Ari Tolonen
Verkställande direktör
OptiWatti AB
Tel: +358 44 044 1001
ari.tolonen@optiwatti.se

Marjo Määttä
Verkställande direktör, företagare
LSJ Group Oy
Tel: +358 40 5640937
marjo.maatta@rukansalonki.fi

Information om utgivaren

OptiWatti grundades 2013 och är ett tillväxtföretag som erbjuder lättanvända lösningar för energibesparing och -administration. Samtidigt förbättrar företaget komforten i kundernas fastigheter och underlättar fastighetshanteringen. Genom att spara el vid uppvärmning hjälper OptiWatti till att bekämpa klimatförändringarna.

Rukan Salonki erbjuder konferens-, restaurang-, hälso- och logitjänster av hög klass i Kuusamo. Företaget har utsetts till Finland’s Best Ski Chalet i tävlingen World Ski Awards 2013–2018. All inclusive-konceptet innefattar bl.a. Rukan Salonki Chalets, Villa Veskaranta, hotell-restaurang Rukan Kaarna, viltrestaurang Rukan Kuksa, beställningsrestaurang Kultala, isbar, bastu och spa Pyhäpiilo, rökbastun HiTec och isbastu. www.rukansalonki.fi

Destination Finland: trenden är ekolyx i Norr

Lyx mitt i den storslagna naturen är vad många turister önskar sig av en semester…

En utmaning för klimatet: berätta hur du minskar dina koldioxidutsläpp

4.4.2019 Cleantech-företaget OptiWatti, som är verksamma inom smart energistyrning, utmanar företag, föreningar, beslutsfattare och privatpersoner…