Stor-Helsingfors Golfklubb är nu energieffektiv

Hole-in-one gällande energibesparing!

– Stor-Helsingfors Golf har investerat i energieffektivitet i våra fastigheter via OptiWatti, som är ett intelligent system för att effektivt sätt att minska onödig energiförbrukning. Vi sparar både kostnader och miljön, säger Stor-Helsingfors Golfs (SHG) VD Jarkko Raski.

OptiWatti kopplar ihop alla våra elbaserade uppvärmningskällor i ett och samma styrsystem, inklusive kontroll av luftvärmepumpar och varmvattenberedare. När allt arbetar på ett optimalt sätt minskar energiförbrukningen.

600 m2 klubbhus styrs via mobil

– Lakisto golfbanas klubbhus är en gammal herrgård, runt hundra år gammal massiv stenlada, som har varit i SHG:s bruk sedan 90-talet. Före OptiWatti var denna 600 kvadratmeters fastighet en rejäl energislukare. Tack vare det intelligenta värmekontrollsystemet sparar vi energi och gör det samtidigt lättare att hantera fastigheten. Vår referensperiod visade en besparing på 28%, säger Jarkko.

På övervåningen i klubbhuset finns olika typer av service såsom Caddiemaster, restaurang, Pro Shop, bastu för män och omklädningsrum. På nedervåningen finns bl.a. bastu för kvinnor samt omklädningsrum.

OptiWatti kan justera varje rum separat utefter hur de används. Under vintern finns det möten då och då i klubbhuset, där konferensrummet måste vara varmt. Då är den lättanvända fjärrstyrningen av OptiWatti mycket smidig enligt Jarkko.

– Jag gillar att sköta saker enkelt via min telefon. OptiWatti-appen är mycket smidig och gör det enkelt att övervaka rumstemperaturer och ställa in olika profiler vid behov. Klubbens sekreterare använder i sin tur mest OptiWatti från sin dator.

Ökad komfort & övervakning i gammal fastighet

Före OptiWatti var det svårt att få jämn uppvärmning klubbhuset. Några av radiatorerna var ständigt kalla, vissa var för varma. Sedan finns det alltid riskfaktorer i gamla byggnader, såsom att utrymmen som innehåller vattenrör kan frysa på vintern.

Med OptiWatti kan vi övervaka temperatur och fuktighet per rum. Systemet är inställt för gränsvärden gällande temperaturer så om den sjunker för lågt så jag får ett meddelande. På så sätt har vi möjlighet att reagera snabbt, säger Jarkko.

Enligt Jarkko Rask ger OptiWatti en ökad insikt i hur fastigheterna verkligen beter sig i olika väderlek och hur både uppvärmning och isolering fungerar. Statstiken ger en översikt över fastigheten med egenskaper för de olika rummen som hjälper till att identifiera energiläckor. Till exempel beslutade föreningen att förnya 80% av klubbens gamla elradiatorer när det visade sig att de flesta var defekta.

Hållbar utveckling får man på köpet

– Hållbar utveckling är avgörande för SHG. Vi strävar efter att ta hänsyn till hållbahet i allt vi gör. förutom OptiWatti har investerat i bland annat solpaneler och laddstoplar för elbilar, berättar Jarkko.

OptiWatti har verkligen motsvarat våra förväntningar på såväl användbarhet som för kostnadsbesparingar. Med de goda erfarenheterna från Lakisto så installerade vi OptiWatti också i vårt andra klubbhus i Luukki. Återbetalningsperioden på 3-4 år är kort jämfört med många andra energilösningar. Jag rekommenderar starkt smart energikontroll för alla golfklubbar, uppmanar Jarkko.

Objekt:

Stor-Helsingfors Golfklubb

Uppvärmningssystem:

Direktverkande elvärme och luftvärmepumpar.

Elförbrukning:

Under perioden oktober 2017 till mars 2018 sparades cirka 17 000 kWh i värmekostnader, vilket motsvarar en 28% minskning. Jämförelsen tar hänsyn till skillnad i väder mellan jämförande år samt den el som genereras av solpanelerna som finns i Lakisto.

OptiWatti togs i bruk:

Klubbhuset i Lakisto: mars 2017 & fastigheterna i Luukki: januari 2019

Vill du veta mer om OptiWatti?

ELLER RING

+46 (0) 760 853 228

Vill du veta mer?

Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!

(Stjärnmarkerade fält * är obligtoriska)