test

Smart energieffektivisering kapar enkelt effekttopparna

08/13/2019
Blogg

När det är kallt ute, vill man ha det varmt inne. Det är en självklarhet. Men när hela Sverige sätter igång eldrivna maskiner och prylar samtidigt denna kalla vinterdag blir det trångt i elnätet. Då bildas det effekttoppar som ger höga kostnader de som förbrukar elen. Dessutom kan det tvinga producenterna att använda mer fossila bränslen, såsom kol och olja, i produktionen då andra medel inte räcker till. Vid effekttopparna är det också högre risk för störningar och fel i elnätet. Kan man kapa effekttopparna i sin förbrukning sparar man inte bara pengar utan gör även en gärning för klimatet och samtidigt blir risken för störningar i elnätet lägre.

Den som betalar sin elnätsavgift enligt effekttariff får betala mer för elen när det är många som förbrukar el samtidigt. Det beror på att när det är många som förbrukar mycket el samtidigt blir det trångt i elnätet. Har man effekttariff vill man gärna styra stora delar av sin egen förbrukning till de billigare delarna av dygnet.

På samma sätt som elnätet, blir det även allt vanligare för fjärrvärmebolag att använda tariffmodellen. Det är ungefär samma princip där, när det är till exempel köldknäppar betalar användaren mer för sin värmeenergi.

Genom smart energistyrning kan effekttopparna kapas. Med hjälp av OptiWatti kan kunden använda till exempel smart schemaläggning. Om det är effekttoppar på morgonen då man drar igång värme och flera eldrivna maskiner samtidigt så kan man via OptiWatti stänga av uppvärmningen helt under en viss tid. Systemet håller hela tiden koll på att en önskad temperatur behålls i rummen så på sätt kan det aldrig bli för kallt även om man stänger av värmen en stund. Ett annat exempel hur OptiWatti kan hjälpa till med att kapa effekttoppar är att genom att koppla elslukande maskiner till systemet kan man ställa in timmar då de inte får gå, och på så sätt sprida ut igångsättandet.

OptiWatti är ett smart energistyrningssystem som hjälper kunden att styra uppvärmningen i alla typer av fastigheter och med hjälp av olika funktioner kan kunden även få hjälp med att kapa effekttopparna. Genom energistyrning sparar man pengar och energi, vilket i sin tur bidrar till minskade koldioxidutsläpp. Lägger man till kapade effekttoppar gör man en stor skillnad både för sin egen plånbok samt för miljön och klimatet.

Beställ en kostnadsfri kartläggning för uppvärmning – du får ett konkret förslag från vår expert för energibesparingar och styrning av din fastighet.

Vill du veta mer om OptiWatti?

ELLER RING

+46 (0) 760 85 32 28
Smart energieffektivisering kapar enkelt effekttopparna

När det är kallt ute, vill man ha det varmt inne. Det är en självklarhet.…

Koldioxidavtryck – vad bör man veta om det?

Koldioxidavtryck används ofta som begrepp, men många missförstår ofta innebörden: det är väldigt få som…